ACER PALMATUM
FAM. ACERACEAE
DESCRIERE GENERALA
Artarul japonez este o specie traditionala in bonsai este totodata favorita in gradinile de pretutindeni datorita numeroaselor sale cultivaruri, forme ale variabilitatii sale geneticce remarcabile. Peste o mie de cultivaruri inregistrate sunt deja oferite pasionatilor din intreaga lume. Folosit ca arbore izolat, in grupuri sau pe langa arbusti, dar si plantat in jardiniere sau ghivece si amplasat pe terase. Nelipsit in amenajarile peisagistice de tip japonez, aduce note aristocratice si artistice oriunde este prezent.Frunzele tipice sunt palmate, de diverse culori, in functie de sezon sau varietate, cu 5-9 lobi. In mod curent, frunzele nou aparute au nuante de la bronz pana la rosu, vara sunt verzi iar toamna, aproape invariabil, portocalii sau rosu aprins. Pe ramurile tinere scoarta este verde sau rosie, iar pe trunchi sau ramurile batrane prezinta tonuri de gri si bej. Inaltimea poate fi cuprinsa intre 1 si 18 m, cel mai ades intre 4 si 10 m.
STILURI
Comune sunt plantarile in grup sau peste pietre.
POZITIONARE
Artarul japonez fiind un bonsai de exterior, prefera locurile insorite, luminoase dar se dezvolta si in umbra usoara. In zilele caniculare oferiti-i umbrire partiala pentru a evita scorojirea frunzelor. Locurile adapostite, fara vant puternic ii priesc cel mai mult. In timpul iernii feriti radacinile de temperaturi sub minus 10 C.
TUNDERE/LEGARE
Artarul japonez poate fi tuns primavara, odata cu radacinile sau in timpul verii. Emondati radacinile inaintea ramurilor pentru a evita translocarea sevei. Daca alegeti sa tundeti concomitent cu replantarea. Daca nu, tundeti ramurile cu o luna inaintea transplantarii.. Varfurile noi pot fi emondate manual de primavara pana la mijlocul verii. Taiati ramurile prea groase sau cu internodii lungi, pastrati-le pe cele fine cu internodii scurte si dese. Poate fi legat in tot timul anului, preferabil insa cand este lipsit de frunze iar intreaga structura este usor vizibila.
UDARE/SUBSTRAT
Folositi un substrat drenant si retentiv, usor acid. Udati zilnic, prefera un substrat racoros in permanenta.
FERTILIZARE
Artarul japonez se fertilizeaza saptamanal din martie pana in septembrie, cu un fertilizant echilibrat.
REPLANTARE
In fiecare an se face replantarea la exemplarele tinere de artar japonez, apoi la 2-3 ani, in primavara, la umflarea mugurilor. Tundeti radacinile groase, pastrati-le pe cele aflate in proportie cu arborele. In zonele cu apa dura adaugati muschi sfagnum in substrat.
OBSERVATII
HZ 5-8