Ginkgo biloba

GINKGO BILOBA FAM. GINKGOACEAE

DESCRIERE GENERALA: arbore impunator, originar din china. Portul este piramidal in tinerete, devenind larg-deschis odata cu varsta. Frunzele in forma de evantai sunt pieloase, cu nervuri dihotomice. Toamna devin aurii. Scoarta este gri-maron. Un arbore potrivit pentru marile orase, creste in aproape orice conditii. Tolereaza poluarea, excesul de saruri, caldura radiata de asfalt. Rar , poate atinge inaltimea de 50 m, in mod current intre 20-40 m.

STILURI : plantari in grup, matura, informal drept. POZITIONARE: bonsai de exterior. Specie iubitoare de soare, se adapteaza si umbririi partiale. Cu cat este mai tanar, cu atat este mai sensibil la arsurile solare foliare, manifestate prin aparitia unor pete albe de dimensiuni variate. Iarna se va mentine substratul usor umed daca locul in care este adapostit este supus gerurilor mai puternice. Cu cat radacinile sunt mai uscate, cu atat creste rezistenta sa la pagubele asupra radacinilor provocate de ger.

TUNDERE/LEGARE . este o specie care pleaca mai tarziu in vegetatie, asa ca tunderile de primavara se vor realiza cu un anumit decalaj fata de alte specii. Tundeti ramurile la unul-doua noduri. Ranile se vindeca incet si incomplet, evitati taierile masive. Frunzele apar in manunchiuri , eliminati-le pe cele mari si pastrati doua din cele mai mici. Defolierea poate fi executata in iunie-iulie, dar nu are efectul asteptat asupra dimensiunii frunzelor. Scoarta este fragila, iar legarea cu sarma poate lasa urme. Traditional se modeleaza aproape exclusiv cu ajutorul tunderilor in forma columnara specifica tineretii. De retinut ca ramurile tunse prea des se pot usca pe timpul iernii.

UDARE/SUBSTRAT. Foarte tolerant in privinta ph-ului din substrat sau al apei de udare, prefera un substrat drenant si retentiv deopotriva. Desi ceva mai rezistent la uscare, asigurati-va ca substratul este umed, mai ales in zilele calduroase de vara.

FERTILIZARE saptamanal in sezonul de crestere cu un ingrasamant echilibrat.

REPLANTARE usor de replantat in primavara inaintea deschiderii mugurilor, nu ridica probleme deosebite. Radacinile elastice,groase si suculente pot atinge lungimi considerabile in cazul replantarilor intarziate. Acestea pot fi taiate iar arborele azezat la loc in acelasi vas.

HZ 3-9 OBSERVATII:

Lasa un raspuns